ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beč, 29. studenog 2017. - Predstavnici OPEC-a i partnerskih zemalja sastaju se u Beču gdje će vjerojatno produžiti ograničenje proizvodnje koje je podiglo cijenu nafte na oko 60 dolara po barelu.
Posljednji put cijena nafte bila je na ovoj razini prije dvije godine nakon čega je zbog preplavljenosti tržišta pala na ispod 30 dolara po barelu zbog čega su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i druge zemlje, među kojima i Rusija, dogovorile ograničenje proizvodnje.

OPEC će vjerojatno nastaviti tu strategiju, ali bi ona na duži rok mogla imati negativne posljedice, budući da se na tržište vraćaju američki proizvođači koji su smanjili proizvodnju kada su cijene bile niske, navodi agencija AP.

Analitičari ocjenjuju da je rast cijena nafte od listopada zasnovan na očekivanju da će OPEC opet produžiti ograničenja u proizvodnji, dok bi u suprotnom slučaju to iznenadilo mnoge i naglo oborilo cijenu nafte.

Članice OPEC-a su ranije izbjegavale ograničenja proizvodnje kako bi maksimizirale svoje profite, ali strategija preplavljivanja tržišta i potiskivanja američkih proizvođača iz naftnih škriljaca nije uspjela. Prošle godine članice su promijenile strategiju i udružile se s Rusijom i drugim velikim proizvođačima u ograničavanju opskrbe.

Generalni tajnik OPEC-a Mohamad Sanusi Barkindo rekao je ovog tjedna da je kartel postigao svoj cilj budući da su se njegove članice generalno pridržavale ograničenja.

"Uspjeli smo ono za što su pesimisti mislili da je nemoguće. Odluka koju smo doneli je bila povijesna", rekao je Barkindo na sastanku članica OPEC-a i partnerskih zemalja.

U međuvremenu su i američki proizvođači povećali proizvodnju za 15 posto u odnosu na prošlu godine, na skoro 10 milijuna barela dnevno, čime su SAD po ukupnoj proizvodnji iza Rusije i Saudijske Arabije. Međunarodna agencija za energiju očekuje da SAD postanu najveći izvoznik nafte do 2030. godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2