TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Obama trajno blokirao buduća bušenja nafte u arktičkim i atlantskim vodama

Obama trajno blokirao buduća bušenja nafte u arktičkim i atlantskim vodama
Washington D.C., 22. prosinca 2016. - Američki predsjednik Barack Obama je napravio potez kojim je blokirao sve buduće pokušaje bušenje nafte u vodama Arktika i na atlantskoj obali SAD-a.
CNBC izvještava da se Obama pozvao na odredbu zakonu iz 1953. kojim se uređuju offshore najmovi, a to je odluka koju ne može tako lako poništiti novoizabrani predsjednik Trump kad preuzme dužnost.

Prema CNBC-u, zakon dopušta da predsjednik  povuče sva trenutno neiznajmljena zemljišta vanjskog kontinentalnog šelfa od buduće prodaje ili najma. A upravo u ovom zakonu ne postoji odredba koja bi budućim predsjednicima omogućila ukidanje ove odluke, što znači da će Trumpove ruke biti vezane kad postane predsjednik.

Zaštićena površina obuhvaća većinu Beaufortovog i Čukotskog mora na Arktiku, kao i 31 kanjon-područje na Atlantiku. Obamin potez u skladu je sa nedavnim aktivnostima Kanade koja je stavila 5-godišnji moratorij na arktičko bušenje nafte i plina te će ga preispitivati svakih 5 godina.

Zabrana još uvijek nije u potpunosti provedena u djelo, a izvršni nalog može biti predmetom sudskih sporova koji bi mogli odgoditi vrijeme provedbe zabrane, ali i Kongresa koji bi zbog republikanske većine mogao izmijeniti zakon.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2