HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Obujam građevinskih radova u travnju 3,3 posto veći

Obujam građevinskih radova u travnju 3,3 posto veći
Zagreb, 27. lipnja 2017. - Obujam građevinskih radova u travnju ove godine bio je 3,3 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u travnju manji je za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj je razini, u travnju ove prema travnju prošle godine, obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 5,6 posto, a na ostalim građevinama bio je veći za 0,6 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

"Nastavak je to pozitivnih kretanja u ovom sektoru, čiji je oporavak, nakon sedam godina smanjenja aktivnosti zaredom, započeo prošle godine, kada je ukupan međugodišnji rast obujma građevinskih radova iznosio 2,6 posto, potpomognut prvenstveno boljim povlačenjem EU fondova, ali i pojačanim investicijama, posebno u turizmu, kao i programima energetske obnove zgrada", navode analitičari PBZ-a u osvrtu na izvješće DZS-a.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u travnju ove godine 55,9 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 44,1 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 48,5 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 51,5 posto.

Po podacima DZS-a, u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost porasla za 1,7 posto.

Pritom su radovi na zgradama povećani za 4,6 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 1,2 posto.

"U ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog trenda uslijed početka najavljenih investicija u velike infrastrukturne projekte, poput LNG terminala na Krku i Pelješkog mosta. Značajan doprinos bi trebao doći i od uskoro aktivnih mjera subvencioniranog stambenog kreditiranja za mlade do 45 godina, za koje se očekuje da će biti u primjeni tijekom srpnja", ističu analitičari PBZ-a.

Dodaju da na pozitivan trend u građevinarstvu ukazuje i podatak o 32,3 posto više izdanih građevinskih dozvola u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu je ukupna vrijednost radova porasla za 55 posto na godišnjoj razini, na 8,8 milijardi kuna.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2