OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Odjel energetskih sustava pritisnuo kvartalnu dobit Siemensa

Odjel energetskih sustava pritisnuo kvartalnu dobit Siemensa
Munchen, 10. studenog 2017. - Njemački inženjerski div Siemens izvijestio je u četvrtak o nižoj dobiti u industrijskom poslovanju u četvrtom fiskalnom tromjesečju zbog slabijih rezultata odjela energetskih sustava te viših troškova u segmentu industrijske automatizacije.
U tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna dobit u Siemensovom industrijskom poslovanju kliznula je 10 posto, na 2,2 milijarde eura.

Industrijsko poslovanje obuhvaća sve dijelove grupe osim financijskih i korporativnih aktivnosti.

U odjelu Struje i plina, drugom po veličini nakon segmenta medicinskih uređaja, potonula je 40 posto, na 303 milijuna eura, pritisnuta problemom prekomjernih kapaciteta i padom cijena. Siemens uskoro planira restrukturirati taj dio poslovanja.

"Moramo se pozabaviti strukturnim problemima u pojedinim dijelovima poslovanja. Čeka nas puno posla u fiskalnoj 2018. godini", izjavio je u četvrtak izvršni direktor Joe Kaeser.

Analitičar Baader banke Guenther Hollfelder kazao je da riječ o kraju godine slabijem od očekivanja.

Pred Siemensom je godina velikih promjena s obzirom na planirano uvrštenje u burzovnu kotaciju dionica odjela medicinskih uređaja, "teškog" 40 milijardi eura, te spajanja željezničkog poslovanja s onim francuskog Alstoma, kao i restrukturiranja dva problematična odjela.

To će mu omogućiti da se usredotoči na segment industrijske automatizacije, Digitalnu Tvornicu (Digital Factory), u kojem zauzima vodeću poziciju na tržištu. Tvornička automatizacija sve je atraktivnije poslovanje, s obzirom da Kina želi naglo povećati domaću proizvodnju industrijskih dobara.

Pritom je dobit Siemensove Digitalne Tvornice u četvrtom fiskalnom tromjesečju neočekivano skliznula tri posto, na 501 milijun eura, zbog troškova razvoja industrijske softverske platforme MindSphere, koju su kupili od američkog Mentor Graphicsa za 4,5 milijardi dolara.

U cijeloj fiskalnoj 2018. godini Siemens očekuje umjeren rast prihoda, vrijednost narudžbi trebala bi nadmašiti prihode a dobit po dionici porasti. Profitna marža u industrijskom dijelu poslovanja trebala bi iznositi 11 do 12 posto, nakon 11,2 posto u fiskalnoj 2017. godini.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Siemens AG

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2