ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom

Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom
Buenos Aires, 10. kolovoza 2017. - Znanstvenici smatraju da su nedavno otkriveni fosili pripadali dinosaurusu koji je najvjerovatnije bio najveće stvorenje koje je ikada hodalo Zemljom.
Pored dinosaurusa Patagotitan mayorum, T-rex je bio minijaturan, budući da je ovo stvorenje bilo teško čak 76 tona. Njegovi ostaci pronađeni su na jugu Argentine 2012. a utvrđeno je da pripadaju grupi velikih dinosaura, poznatih kao titanosaurusi.

"Postoji jedan mali dio te obitelji koji je očito narastao iznad svih očekivanja", kaže Diego Paul iz Muzeja paleontologije "Egidio Ferullo" u Argentini, jedan od autora studije o gigantskom dinosaurusu objavljene u "Proceedings of the Royal Society B".

Istraživači su nazvali dinosaurusa po Patagoniji u kojoj je pronađen i grčkoj riječi "titan" koja znači "veliko". Drugi dio imena (majorum) dan je u čast obitelji koja je ugostila istraživače tijekom iskopavanja. Do sada je pronađeno šest fosila ove vrste koja je Zemljom hodala prije 100 milijuna godina. U prosjeku su te zvijeri bile duge 37, a (do plećke) visoke 6 metara. Znanstvenici već neko vrijeme znaju za titanosauruse, ali je ovo nova vrsta, pa čak i novi rod u toj grupi. Ranije se vjerovalo da su najveći bili argentinosaurusi.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2