TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Otrov smrtonosnog australskog pauka će spašavati živote?

Otrov smrtonosnog australskog pauka će spašavati živote?
Sydney, 26. listopada 2017. - Otrov sidnejskog pauka dupljaša, jednog od najsmrtonosnijih paukova na svijetu, mogao bi se koristiti u liječenju poremećaja živčanog sustava, što se odnosi na bol, epilepsiju i moždani udar, navode australski znanstvenici.
U svome su radu znanstvenici s Instituta za molekularnu bioznanost Sveučilišta Queensland otkrili su da je otrov pauka, zbog toga što specifično pogađa živčani sustav kako bi paralizirao svoju žrtvu, djelotvorniji od lijekova koje proizvodi čovjek za liječenje poremećaja živčanog sustava.

Institut iz Queenslanda, inače vodeći u svijetu u istraživanju lijekova na bazi otrova, u svojoj zbirci ima više od 600 otrova.

"Paukov otrov sadrži više od 10 milijuna različitih bioaktivnih peptida", kaže profesor Glen King. Bioaktivni peptidi su proteini koji mogu da imaju pozitivan učinak na tjelesne funkcije.

"Vrlo je obećavajuće otkriće da bi taj otrov mogao biti koristan u liječenju epilepsije i uskoro počinje faza kliničkog ispitivanja", najavio je King.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2