OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Amman, 17. svibnja 2017. - Prvi akcelerator čestica na Bliskom istoku otvoren je u Allanu, u Jordanu, na ceremoniji na kojoj su prisustvovali i jordanski kralj Abdullah II i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.
Prema priopćenju UNESCO-a, službeno ime postrojenja je Synchrotron-light za eksperimentalnu i primjenjenu znanost na Bliskom istoku ili SESAME - šifra koju je u legendi koristio Ali Baba da otvori vrata iza kojih se nalazilo nezamislivo bogatstvo.

Misija laboratorija vrijednog 90 milijuna dolara omogućiti će svjetsko istraživanje u različitim sektorima, od biologije i medicine do fizike, kemije i arheologije.

Njen cilj je izgraditi "znanstvene i kulturne mostove između susjednih zemalja, promovirati uzajamno razumijevanje i toleranciju kroz međunarodnu suradnju te poticati regionalnu znanstvenu zajednicu koja će raditi zajedno".

SESAME se nalazi 35 kilometara sjeverno od jordanskog glavnog grada Ammana i izgrađen je kopiranjem institucionalne strukture CERN-a, najvećeg akcelatora čestica na svijetu koji se nalazi u Švicarskoj.

Potreba za međunarodnim akcelatorom pojavila se tijekom 80-ih godina među znanstvenicima kao što je Nobelovac Abdus Salam. Bliskoistočna znanstvena kooperacijska grupa (MESC) počela je organizirati sastanke i zagovarati projekte suradnje.

MESC je 1997. prihvatio poziv njemačkog znanstvenika Gustava-Adolfa Vossa, koji je predložio korištenje komponenata iz postrojenja u Berlinu koje je uskoro trebalo biti stavljeno izvan pogona kako bi se započeo projekt na Bliskom istoku.

Njemačka vlada prihvatila je dogovor pod uvjetom pokroviteljstva UNESCO-a. SESAME je službeno osnovan 2004. godine, a danas projekt ima osam punih članica i 17 promatrača.

Njegove članice su Cipar, Egipat, Iran, Izrael, Jordan, Pakistan, Palestinski teritoriji i Turska.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2