ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Eindhoven, 06. studenog 2016. - Nizozemska dizajnerica Tereza van Dongen nedavno je predstavila fascinantnu LED žarulju koja radi na žive, elektrokemijski aktivne bakterije.
Projekt je nazvan "Spark of Light", a radi se o potpuno neovisnoj žarulji koja može raditi bez utičnice ili baterija. Međutim, bakterije koje žive u žarulji potrebno je povremeno hraniti kako bi nastavile proizvoditi svjetlost.

Kuglasta lampa se sastoji od četiri odvojena odjeljka koji sadrže bakterije. Dokle god su siti, ovi mikroorganizmi stalno ispuštaju male količine električne energije. Elektroda unutar svake sekcije hvataju tu energiju i LED diode u koje su u centru žarulje.

Van Dongen je objasnila da je za stalni rad žarulje dovoljno dodati žličicu acetata svaka dva tjedna. Svakih nekoliko mjeseci, lampa mora biti očišćena te napunjena vodom iz slavine, solju i vitaminima.

Uz malo sreće, ova inovativna lampa uskoro će biti dostupna i u trgovinama, a ne kao prototip. Spark of light je svoje prvo predstavljanje imala na 2016 Dutch Design Weeku.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2