MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Prijevoz

Ovaj hrvatski izum potreban je svima koji imaju automobil

Ovaj hrvatski izum potreban je svima koji imaju automobil
Zagreb, 06. studenog 2015. - "U potrazi za rješenjem koje omogućuje pristupačniju provedbu ekoloških standarda, zagrebački razvojni tim prepoznao je nerazmjer u odnosu primjene ekoloških standarda i cijene istih za krajnjeg korisnika, neovisno o tome je li riječ o pojedincu, tvrtki ili ustanovi koja raspolaže voznim parkom. Nakon više godina razvoja i testiranja, rješenje koje je prezentirano javnosti i koje je već dobilo različita priznanja i pohvale za inovativnost nazvano je Genijator CO₂ neutralizator.", ističu iz Genijatora, zagrebačkog start-up-a koji razvija zelene tehnologije iz područja obnovljivih izvora energije i koji je poseban fokus usmjerio smanjenju komponente štetnih ispušnih plinova koje vozila ispuštaju u okoliš korištenjem fosilnih goriva.
No, o čemu se tu zapravo radi? CO₂ neutralizator je uređaj koji funkcionira na principu elektrolize, a čisti unutrašnjost motora i ispušne grane od nakupljenih štetnih naslaga koje se talože uslijed nepotpunog izgaranja u motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

"Svakodnevno, tijekom vožnje (osobito gradske) u motoru vozila se talože naslage čađe i gareži koje nastaju uslijed nepotpunog izgaranja goriva i štetne su za mnoge vitalne dijelove motora. Kao posljedicu vozilo ima slabije vozne performanse te dolazi do veće potrošnje goriva i kvarova unutar motora.", ističu iz Genijatora te dodaju: "Ubrizgavanjem plina u motor dolazi do potpunog izgaranja goriva, veće površinske temperature unutrašnjosti motora i ispušnog sistema te se čađa otapa i kroz ispušni sistem izbacuje van. Očišćen motor ima bolje vozne karakteristike i mirniji rad, a time i smanjenu emisiju štetnih ispušnih plinova i potrošnju goriva. Preporučuje se preventivno čišćenje 2-3 puta godišnje, ovisno o prijeđenoj kilometraži.".

Važno je naglasiti kako se Genijator tehnologije i sustavi primjenjuju u svim motorima s unutrašnjim izgaranjem, neovisno o vrsti goriva (benzin, plin, diesel). Među najznačajnijim koristima ovoga izuma ističu se bolje vozne karakteristike, smanjena potrošnja goriva (bolja iskoristivost goriva), značajno smanjenje emisija štetnih ispušnih plinova, smanjenje troškova servisiranja, rjeđi su intervali izmjene ulja, a to sve dovodi do čistijeg mogota, njegovor mirnijeg rada i manjeg zagrijavanja što u konačnici podrazumijeva manje troškove održavanja i rjeđe servisne intervale.
IMGP4899.jpg
Početkom ove godine test ovoga izuma napravio je i CityEX i to u trajanju od jednog sata. Testiranje je obavljeno na vozilu starosti 3 godine koje je na početku testa imalo 95.302 prijeđenih kilometara te prosječnu potrošnju od 10,61 litru po prijeđenom kilometru.

"Nakon obavljenog tretmana vozači su prvi dan javili kako primjećuju da vozilo mirnije radi, bolje prima gas i općenito ima više snage. Nakon nekoliko dana i prijeđenih 400 kilometara utisci su bili još bolji te su takvi ostali do kraja testa.", objašnjava Damir Badurina, voditelj voznog parka u CityEX-u te dodaje: "Samo 30 dana kasnije to isto vozilo je imalo 96.820 prijeđenih kilometara, ukupno je prešlo 1.528 kilometara i potrošilo 144 litre goriva što je potrošnja od 9,42 litre po prijeđenom kilometru tj. zabilježena je ušteda od 13%.".

"Zadovoljni smo rezultatima testa i ostvarenom uštedom goriva od 13%. S obzirom na broj vozila u našem voznom parku te činjenici da nisu sva vozila jednako stara i ne prelaze sva jednake terene, pretpostavili smo da je realna ušteda 10 do 15%, što je financijski odlično. Također, vrlo smo zadovoljni poboljšanim performansama vozila koja u konačnici i našim vozačima omogućuju veću efikasnost na terenu.", zaključuje Badurina.

"Nakon 10 godina razvoja, patentiranja i dvije godine rada tvrtke, mislim da smo napokon stvorili komercijalni proizvod koji može kvalitetno kapitalizirati našu inovaciju", ističe autor Petar Jončić. "Ako se pilot-projekt pokaže dobrim, slijedi širenje ponude na ostatak Hrvatske i uvođenje te usluge u europsku mrežu Porscheovih servisa. Genijator radi i na dobivaju CE certifikata koji je nužan za izvoz.", zaključuje Jončić.

Pismo podrške ovom projektu uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a projekt je na mnogobrojnim dosadašnjim izložbama inovacija osvojio iznimno vrijedne nagrade. Projekt se predstavlja i na ovogodišnjem jubilarnom 40. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - INOVA u Karlovcu, a 15-minutni besplatni test kojega su autori ovoga projekta pripremili za sve vlasnike vozila možete odraditi do subote 07.11. u 18.00 sati ispred sportske dvorane Osnovne škole 'Grabrik' (ulica Bartola Kašića 15) u Karlovcu. Sve dodatne informacije o projektu možete dobiti na internetskoj stranici www.genijator.com.

Autor/Fotografije: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS / GENIJATOR.COM
11954546_949776458420313_2245759342200426141_n.jpg

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2