OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Ove godine očekuje se jednoznamenkasti rast kineske vanjske trgovine

Ove godine očekuje se jednoznamenkasti rast kineske vanjske trgovine
Peking, 13. veljače 2017. - Očekuje se da će stopa kineskog uvoza i izvoza u 2017. rasti za 4 posto odnosno 2,2 posto te bi se trgovina na globalnoj razini trebala poboljšati, sudeći prema istraživanju Nomura Securitiesa.
Tvrtka je objavila izvješće nakon što je Kina izdala trgovinske podatke za siječanj koji su pokazali da su izvoz i uvoz skočili za 15,9 posto odnosno 25,2 posto na godišnjoj razini.

"Rast izvoza u siječnju bio je mnogo jači nego što se očekivalo i to ne samo zbog povoljnog učinka baznog razdoblja, nego i zbog poboljšanja vanjske potražnje. Vjerujemo da izvoz iz Kine ima koristi od deprecijacije realnog efektivnog tečaja RMB-a u skladu s prethodnim tromjesečjima. Efekt J-krivulje odnosa slabijeg realnog efektivnog tečaja u jačanju inozemne potražnje očigledno dobiva na zamahu", kako stoji u spomenutom priopćenju.

Spomenuta tvrtka pripisala je jak uvoz u siječnju novim ulaganjima u nekretnine i rastu cijena roba. U izvješću također stoji kako se očekuje da će rast ulaganja u nekretnine ostati stabilan u prvom tromjesečju.

Zahvaljujući mnogo slabijem realnom efektivnom tečaju RMB-ja, Nomura predviđa da će se izvoz iz Kine poboljšati tijekom 2017. Međutim, rast trgovine ne bi trebao ostati dugo na aktualnoj visokoj razini.

"Očekujemo da će ulaganja u nekretnine izgubiti zamah nakon prvog tromjesečja, koje bi dotad mogle djelovati kao poticaj na uvoz. Trumpov trgovinski stav prema Kini svakako dodaje rizike za rast kineskog izvoza", stoji u spomenutom izvješću Nomura Securitiesa.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2