ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Reykjavik, 26. listopada 2017. - Riječ plastika može nas asocirati na različite stvari, a jedna od njih je svakako otpad. Suvremene tehnologije i novi materijali poslednjih su desetljeća učinili plastiku sveprisutnom u našim životima.
Saznanje da čak 50 posto ukupno iskorištene plastike na svijetu ljudi upotrebe samo jednom podtaknulo je Islanđanina Arija Jonsona da se posveti rješavanju ovog problema. Prethodno se pozabavivši prednostima i manama brojnih materijala, Ari je pronašao jedinstveni način za izradu biorazgradive boce za vodu.

Za to je upotrebio agar, praškastu materiju dobivenu iz algi. Pomiješan sa vodom, agar postaje želatinasta materija.

Prvo je eksperimentirao sa različitim omjerima materijala. Onda ga je polako grijao, prije nego što ga je izlio u kalup koji je prethodno bio zamrznut. Okretao je kalup, potopljen u ledenu vodu, sve dok materija u njemu nije dobila oblik boce. Onda je sve ostavio u frižideru nekoliko minuta da se stisne.

Njegova inovativna boca zadržava svoj oblik onoliko dugo koliko se u njoj nalazi voda. Kada se isprazni, počinje se raspadati. A najzanimljivije u svemu je to što tada bocu možete i pojesti.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2