ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka
Zagreb, 06. ožujka 2018. - Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje.
Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u Panonskom moru. U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena.

Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije. Godine 2007. park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO- a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program, te je 127 geoparkova diljem svijeta postalo dio programa "Svjetski geoparkovi UNESCO-a".    

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk prvi i zasad jednini UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2017. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, g. Marco Firpo iz Italije te g. Zheng Yuan iz Narodne Republike Kine. Tijekom trodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle četiri godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za dvije godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2