ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 13. prosinca 2017. - Oko tri četvrtine cijelog svijeta zaraženo je pesticidima koji štete pčelama, pokazala je nova studija.
Iako su razine pesticida bile ispod granice koja se smatra sigurnom za ljudsku potrošnju, dovoljno je insekticida koji štete oprašivačima.

Nalazi pokazuju da, kako je jedan od autora studije rekao, "gotovo nema sigurnog mjesta za pčelarstvo". Znanstvenici su analizirali 198 uzoraka meda sa svih kontinenata, osim Antarktike, na pet vrsta pesticida nazvanih neonikotinoidi, koji su poznati da štete pčelama. Pronašli su barem jedan od pet spojeva u većini uzoraka, s najvećom onečišćenjem u Sjevernoj Americi, Aziji i Europi.

Rezultati su objavljeni u časopisu Science, navodi theverge. Ovi su pesticidi djelomično krivi za svjetski pad pčela, koje su ključne za oprašivanje usjeva voća i povrća. Više od 15 milijardi dolara godišnje američkih usjeva oprašuju pčele.

U 2013. Europska je unija zabranila korištenje tri vrste neonikotinoida na usjevima koje posjećuju pčele. No, budući da se ti pesticidi koriste za premazivanje sjemena usjeva, većina se onečišćuje u tlu, kontaminirajući okolno divlje cvijeće i druge usjeve. Čak i u sitnim dozama, te kemikalije mogu naštetiti pčelama.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Prijatelji životinja

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2