TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Pariz, 06. ožujka 2017. - Peugeot Citroen u ponedjeljak objavljuje preuzimanje Opela, doznaje Financial Times.
Time će francuski div postati drugi najveći europski proizvođač automobila, iza Volkswagena. Uprava PSA Peugeot Citroena u petak je glasala o spomenutom poslu, neslužbeno se doznaje. Niti jedna od strana nije željela službeno komentirati ove informacije.

Opel, osnovan 1862. godine od 1929. godine, dio je koncerna General Motorsa. Nakon preuzimanja, General Motors napustit će Europu gdje gomila gubitke još od 1999. godine.

Opel je krajem 2015. imao deset tvornica u šest europskih zemalja i 35.600 zaposlenih, uključujući i 18.250 u Njemačkoj. U Velikoj Britaniji prisutan je na tržištu prodajom vozila pod brendom Vauxhall.

Sudbina zaposlenih u europskim pogonima Opela dugo je vremena bila najosjetljivija točka pregovora. Još uvijek nije poznato kako je ovo pitanje riješeno, iako su Francuzi prije nekoliko tjedana navodno zajamčili njemačkoj vladi da neće zatvarati opelove pogone u Njemačkoj. U Njemačkoj je zaposleno oko polovine od 38.000 radnika General Motorsa u Europi dok ih je u Velikoj Britaniji zaposleno 4.500. Opel ima pogone i u Španjolskoj i Poljskoj.

Godišnja neto dobit Peugeot Citroena poskočila je 79 posto, na 2,15 milijardi eura, te su nakon šestogodišnje pauze ponovo najavili isplatu dividende, i to u iznosu 48 eurocenti po dionici, objavljeno je prošloga tjedna. U siječnju su objavili da su u 2016. prodali ukupno 3,15 milijuna vozila, što je 5,8 posto više nego u godini ranije. Veću prodaju pripisali su ponajprije obnovi poslovanja u Iranu nakon ublažavanja međunarodnih sankcija.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2