TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Platforma za dobru energiju: 8,7 milijardi eura investicija u OIE treba usporediti sa subvencijom od 4 milijarde eura koju je Hrvatska htjela dodijeliti Marubeniju za projekt Plomin C

Platforma za dobru energiju: 8,7 milijardi eura investicija u OIE treba usporediti sa subvencijom od 4 milijarde eura koju je Hrvatska htjela dodijeliti Marubeniju za projekt Plomin C
Zagreb, 10. veljače 2017. - Platforma za dobru energiju, neformalna zagovaračka i suradnička platforma koja okuplja predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih udruženja s ciljem promicanja i provedbe javnih politika iz područja obnovljivih izvora energije, reagirala je danas na članak objavljen 9.2. u Novom listu, a pod naslovom "Za 80 posto "obnovljivaca" potrebno 8,7 milijardi eura".
Platforma za dobru energiju ističe kako je "nužno isticati što 80% obnovljivih izvora energije znači za proizvodnju iz domaćih resursa, radna mjesta, gospodarstvo, zajednicu, standard građana, ukupno društvo, uključujući zdravlje i okoliš te dugoročno povećanje udjela domaćih izvora energije i smanjenje uvoza.". U svojoj reakciji dodaju kako treba uzeti u obzir i uštede od uvoza energenata. Osim toga, Platforma ističe kako "8,7 milijardi eura koje se navode u članku treba usporediti sa subvencijom od 4 milijarde eura koju je Hrvatska htjela dodijeliti Marubeniju za projekt Plomin C".

Članovi Platforme pozivaju autoricu članka "Za 80 posto "obnovljivaca" potrebno 8,7 milijardi eura" da navede imena osoba koja rade na izradi energetske strategije, obzirom da njihovi izvori (Platforme za dobru energiju) s Fakulteta strojarstva i brodogradnje nisu upoznati da na fakultetu itko radi na izradi energetske strategije.

Vezano za biodizel, članovi Platforme zalažu se za elektrifikaciju osobnih automobila te da njihov pogon bude iz energije dobivene iz obnovljivih izvora energije. "Smatramo kako su biogoriva više prihvatljiva za kamione i brodove.", stoji u reakciji.

Platforme je izvijestila i kako je potrošnja ugljena za proizvodnju električne energije u 2016. godini u Europskoj uniji pala za 10%, Kini za 9%, a u SAD-u za čak 17%. "Za obnovljive izvore energije vijesti su još bolje jer 86% svih novih instalacija u Europi u 2016. godini su na obnovljivim izvorima energije.", ističu iz Platforme.

"Podržavamo izgradnju solarnih elektrana na način da se nalaze na krovovima poduzetnika, poljoprivrednika, privatnih iznajmljivača i građana kao najjeftiniji oblik energije te postavljenje i većih solarnih elektrana koje su zasigurno moguće na područjima gdje će donijeti bolje prihode vlasnicima zemlje od trenutno zapuštenih područja.", zaključili su u svojoj reakciji članovi Platforme za dobru energiju.

U članku "Za 80 posto "obnovljivaca" potrebno 8,7 milijardi eura" objavljenom u Novom listu, autorice Bojane Mrvoš Pavić, energetski stručnjak Marijan Kalea iz Osijeka napomenuo je kako je "najava o 80-postotnoj potrošnji energije iz obnovljivih izvora energije već od 2030. godine "u raskoraku sa zdravim razumom". Kalea i energetičar Marko Lovrić ustanovili su kako bi "za potpunu hrvatsku elektroenergetsku neovisnost u slučaju korištenja samo obnovljivih izvora trebalo ulaganje od 8,7 milijardi eura, odnosno ukupno 4.750 MW instalirane snage, što je triput više nego sad.".

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2