ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Plenković o LNG terminalu: 20 tankera godišnje bi zadovoljilo sve naše potrebe

Plenković o LNG terminalu: 20 tankera godišnje bi zadovoljilo sve naše potrebe
Zagreb, 30. siječnja 2018. - Energetska konferencija Hrvatska na vratima Energetske unije koju organizazira Hanza media, u suradnji s PwC-om, odrzana je u hotelu Esplanade.
Cilj ove konferencije je raspraviti o ključnim aspektima energetske budućnosti Hrvatske iz perspektive glavnih aktera koji rade na tom području te potaknuti razgovor među najrelevantnijim sugovornicima koji se bave energetikom.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, govorio je o prednostima članstva EU za njene građane.

"Prijedlog transformacije energetskog tržišta bit će takva najveća transformacija do sada", rekao je Šefčovič, dodavši kako prije toga moramo imati dovoljno energije, koja mora biti što čišća, a potom ju prilagoditi industriji.

Novi menadžement i novi ekonomski modeli u energetici su pred nama, najavio je potpredsjednik Komisije.

"Drago mi je što je Hrvatska već postigla i prekoračila nacionalne ciljeve koje je zacrtala do 2020. godine za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost te se nadam da će i dalje pratiti europske ciljeve", kazao je Šefčović.

Predstavnik Komisije naveo je kao bi bi Hrvatska mogla smanjiti štetne emisije korištenjem energije sunca i vjetra, za što ima potencijal od 30GW.

"Nadam se da ćemo u EU i dalje misliti na energetsku učinkovitost, za što EK potiče brojne projekte kako bi se ona poboljšala", rekao je Šefčovič, dodavši kako u tome prvo moraju vidjeti nacionalni interes.

"Recite nam što želite poboljšati i mi ćemo doći i investirati", rekao je potpredsjednik Komisije.

Maroš Šefčovič dotaknuo se i teme LNG-a u Hrvatskoj: "Izgradnjom LNG-a ispunit ćemo jedne od glavnih ciljeva Energetske unije, poput diverzifikacije opskrbe i bolje konekcije".

Za kraj je uputio Hrvatskoj i nekoliko želja i savjeta: "Želim vam što prije ulazak Energetsku uniju, a kao Slovak, želim vam i ulazak u Schengen, te vam želim da što prije uvedete euro".

Okupljenima na konferenciji govorom se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je govorio o Europskoj energetskoj uniji i prilikama koje ona otvara Hrvatskoj.

"Ostvarivanje ciljeva Europske energetske unije zahtjeva angažman i blisku suradnju komisije i svih država članica, ali i javnosti svih država članica. Ona s jedne strane podrazumijeva suradnju, dok s druge strane predstavlja veću međusobnu ovisnost", rekao je Plenković.

"Uz ljudski rad i kapital, energija se često smatra trećim proizvodnim čimbenikom, i stoga su energetska neovisnost i sigurnost ključni za nacionalnu sigurnost svake zemlje. Hrvatska proizvodi nešto više od pola svojih potreba, dok ostatak uvozi, i time smo iznad prosjeka EU. Energetska strategija usredotočit će se na integraciju u jedinstveno EU tržište. Posebnu pažnju posvetit ćemo energetskoj učinkovitosti, pogotovo u graditeljstvu. Kroz strategiju moramo pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će nam omogućiti najveću energetsku neovisnost", kazao je i osvrnuo se na LNG terminal na Krku.

"Činjenica da je ovo strateški projekt, Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati sve procese vezane uz izgradnju LNG terminala. LNG terminal i infrastruktura su doprinos diverzifikaciji opskrbe plinom. S dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će se sve naše potrebe u slučaju krize", rekao je Plenković.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2