DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Santiago de Chile, 29. svibnja 2017. - Gradnja najvećeg teleskopa na svijetu, Europskog ekstremno velikog teleskopa, počela je u Čileu, a kada bude završen, bit će to najveći optički teleskop na svijetu, pet puta veći od instrumenta za posmatranja kakvi se danas koriste.
Veličina ELT-a ima potencijal transformirati naše razumijevanje svemira, kažu znanstvenici koji stoje iza projekta, a njegovo glavno ogledalo biti će promjera 39 metara.

Smješten na 3.000 metra visokoj planini usred pustinje Atacama, instrument bi trebao biti operativan 2024. godine.

Ovaj teleskom istraživati će porijeklo prvih zvijezda i galaksija, tragati za planetama koji su slični Zemlji i ispitivati tamnu tvar i tamnu energiju koje dominiraju svemirom.

"To što se ovdje gradi više je od teleskopa. Ovdje vidimo jedan od najvećih primjerka mogućnosti znanosti", rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet u govoru kojim je obilježila početak gradnje.

Suha atmosfera Atacame osigurava gotovo savršene uvjete promatranja kakve je moguće naći na Zemlji. U tom području trebalo bi biti smješteno oko 70 posto svjetske astronomske infrastrukture do 2020-ih.

Projekt ELT financira Europski južni opservatorij, organizacija koju čine europske nacije, ali i one sa južne hemisfere.

Prema cijenama iz 2012. godine, ELT bi trebao koštati milijardu eura, a novi troškovi nisu objavljeni.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2