HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Poljska: Žalba protiv Bruxellesa zbog Direktive o čistom zraku

Poljska: Žalba protiv Bruxellesa zbog Direktive o čistom zraku
Varšava, 12. travnja 2017. - Poljska je podnijela žalbu protiv europskih institucija zbog Direktive o smanjenju zagađenja zraka, objavilo je Ministarstvo okoliša te zemlje.
Poljska je u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije odnijela titulu zemlje sa najzagađenijim zrakom u gradovima, a u Varšavi navode da nisu protiv poboljšanja kvalitete zraka, već se protive nerazmjernim troškovima koje će Direktiva donijeti zemljama članicama.

Direktivom protiv koje se žale poljske vlasti propisano je smanjenje emisija dušikovih oksida, sumpor dioksida, finih čestica promjera 2.5 mikrograma i amonijaka.

Ministarstvo navodi da je Poljska podržala rad na ovoj Direktivi uzimajući u vidu da je neophodno smanjiti zagađenje. Međutim, tijekom donošenja propisa Varšava je, kako se navodi "ukazala da Direktiva narušava pravila o suradnji u okviru EU, i o potrebnoj transparentnosti".

Žalba je podnijeta 10. ožujka Europskom sudu EU u Luksemburgu, ali do sada nije bila predmet medijske pažnje.

Direktiva, po mišljenju poljskog ministarstva, "ne propisuje direktno pitanje kvalitete zraka, već samo smanjenja emisija u poljoprivredi, transportu i gospodarstvu".

Podnošenje žalbe, kako se navodi, neće promijeniti ništa u aktivnostima koje se poduzimaju za poboljšanje kvaliteta zraka i borbu protiv smoga, koji je Poljsku ove zime ugrozio, navodi se u priopćenju.

Smanjenje emisija amonijaka predviđeno Direktivom bi, kako se ističe, nametnulo nove troškove malim poljoprivrednim proizvođačima u zemlji.

Prema analizi za Europsku komisiju, koju prenosi agencija PAP, primjena europske direktive bi stajala 15 eura godišnje po osobi u Poljskoj, dok bi trošak za Nizozemce bio 1.3 eura po osobi.

Ova razlika je posljedica zaostatka poljskog gospodarstva i loše kvaliteta zraka u zemlji.

Poljska je poznata "crna ovca" Europe po zagađenju zraka. Na listi Svjetske zdravstvene organizacije s kraja 2016. godine, među 50 najzagađenijih gradova u EU, 33 je iz Poljske.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / EURACTIV

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2