TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bukurešt, 02. listopada 2017. - Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je u Bukureštu na sastanku Radne skupine na visokoj razini o povezivanju plinskih sustava zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (Central and South Eastern Europe Connectivity – CESEC), a koja je osnovana s ciljem ubrzavanja integracije tržišta plina u središnjoj i jugoistočnoj Europi.
Tom prigodom ministri država članica potpisali su Memorandum o suglasnosti kojim se inicijativa zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC) o povezivanju plinskih sustava dopunjuje Zajedničkim pristupom elektroenergetskom tržištu, energetskoj učinkovitosti i obnovljivom razvoju, a sve s ciljem osiguranja sigurnosti, održivosti i konkurentnosti energetske politike Europske unije.

Sudjelujući na sastanku Radne skupine ministar Ćorić je izjavio kako Republika Hrvatska pozdravlja proširenje CESEC inicijative na područje elektroenergetskog tržišta, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Tom je prigodom ministar Ćorić istaknuo kako sigurnost i stabilnost tržišta energije u susjednim zemljama pomažu i osiguravaju bolju sigurnost i likvidnost hrvatskog tržišta. Zbog toga je poticanje širenja ideja i pravila koja vrijede u EU na zemlje uključene u CESEC inicijativi vrlo važno. Ministar je naglasio kako ova inicijativa može i treba omogućiti i prijenos pozitivnih iskustava Republike Hrvatske na zemlje uključene u CESEC inicijativu čime će se omogućiti njihova bolja priprema za buduće članstvo, ali i ujednačiti pravila te osigurati bolje funkcioniranje elektroenergetskog tržišta na čitavom ovom području.

U veljači 2015. godine Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i EU osnovale su Radnu skupinu na visokoj razini o povezivanju plinskih sustava zemalja Srednje i Jugoistočne Europe (CESEC), s ciljem ubrzavanja integracije tržišta plina u središnjoj i jugoistočnoj Europi i diversifikacije opskrbe plinom. Naknadno su im se pridružile Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina. Tijekom rada je zaključeno kako bi proširenje obuhvata CESEC-a izvan granica prirodnog plina moglo biti od koristi za regionalni energetski sustav te je odlučeno je da se inicijativa proširi na područja električne energije, obnovljivih izvora energije te energetske učinkovitosti, a o čemu je danas potpisan Memorandum o suglasnosti.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2