ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Predstavljen projekt izolacije spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina

Predstavljen projekt izolacije spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina
Zagreb, 19. studenog 2014. - Na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u utorak je predstavljen projekt "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", vrijedan ukupno 4,2 milijuna kuna, pri čemu EU financira 85 posto vrijednosti, a ostalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Voditeljica projekta Verica Dragović Uzelac priopćila je kako je projekt financiran iz strukturnih fondova EU u sklopu programa 2007.-2013., u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije". Trajanje projekta je 16 mjeseci, a korisnik je zagrebački Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF).

Cilj je razvijanje i primjena konvencionalnih te novih tehnologija ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta visokim tlakom, mikrovalovima te ekstrakcija superkritičnim CO2) i izolacije bioaktivnih spojeva iz organskog otpada od proizvodnje vina te njihove potencijalne primjene kao sirovina ili poluproizvoda u daljnjoj preradi.

Kroz nabavku opreme predviđene projektom povećao bi se znanstveno-istraživački kapacitet PBF za transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja. To bi omogućilo postizanje općeg cilja kroz dodatno jačanje sprege između znanstvenog i poslovnog sektora s ciljem nadogradnje postojećih i razvoja novih ekološki prihvatljivih tehnologija iskorištenja biološkog potencijala organskog otpada od proizvodnje vina radi ublažavanja/anuliranja utjecaja na okoliš, stoji u priopćenju. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2