MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Prijedlog Strategije niskougljičnog razvoja RH upućen u javnu raspravu

Prijedlog Strategije niskougljičnog razvoja RH upućen u javnu raspravu
Zagreb, 20. lipnja 2017. - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je u javnu raspravu Nacrt prijedloga Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.
U javnoj raspravi je i Strateška studija utjecaja na okoliš Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.

Strategija niskougljičnog razvoja određuje put Republike Hrvatske prema konkurentnom gospodarstvu s niskom emisijom stakleničkih plinova. Strategija će biti temeljni dokument u području ublaženja klimatskih promjena, ali i krovna gospodarska, razvojna i okolišna strategija.

Ciljevi strategije temelje se na politici Europske unije za put prema niskougljičnom gospodarstvu u kojem je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova 80-95% do 2050. godine. Taj je cilj EU-a definiran kroz dokument Plan puta za prijelaz na konkurentno niskougljično gospodarstvo do 2050. U skladu s time, u listopadu 2014. godine Europsko vijeće je usvojilo klimatsko-energetski okvir 2030. godine kojim postavlja cilj smanjenja emisija CO2 za 40% do 2030. godine, povećanje udjela obnovljivih izvora energije do 27% i indikativni cilj smanjenja energetske potrošnje 27%. Ciljevi smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine i 2050. godine provodit će se u Republici Hrvatskoj u okviru političkog okvira koji je usvojila Europska unija.

Strategija se odnosi na sve sektore gospodarstva i ljudske aktivnosti, a osobito je vezana za energetiku, industriju, promet, poljoprivredu, šumarstvo i gospodarenje otpadom. Radi se o strategiji koja ima horizontalno djelovanje, ona je nadređena sektorskim strategijama, iako se operativno provodi kroz pojedine sektore. Ta strategija otvorit će prilike da se inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama potakne rast gospodarstva.

E-savjetovanje traje do 16. srpnja 2017. godine, a Nacrt prijedloga Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu nalazi se na portalu e-Savjetovanja na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?entityId=5575

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIE

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2