OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Prijevoz "pojede" gotovo polovicu EU subvencija za fosilna goriva

Prijevoz "pojede" gotovo polovicu EU subvencija za fosilna goriva
Bruxelles, 03. listopada 2017. - Europske zemlje godišnje troše više od 112 milijardi eura na subvencioniranje proizvodnje ili potrošnje nafte, plina i ugljena, uključujući porezne olakšice za dizel koji je veliki zagađivač, iako su se obavezale da će do 2020. izbaciti ovo fosilno gorivo iz upotrebe. Najviše koristi ima transportni sektor sa više od 49 milijardi eura podrške za korištenje fosilnog goriva, a slijede industrija i gospodarstvo sa gotovo 15 milijardi godišnje, pokazao je novi izvještaj.
Izvještaj Međunarodnog instituta za razvoj (ODI) i Mreže za klimatsko djelovanje u Europi (CAN Europe) obuhvatio je EU kao cjelinu i 11 europskih zemalja - Češku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku, Španjolsku, Švedsku i Veliku Britaniju, i prvi put je dao detaljne informacije o potrošnji za subvencije za fosilno gorivo između 2014. i 2016.

Prema podacima CAIT, koji je jedan od najpouzdanijih izvora podataka o klimi, tih 11 zemalja bilo je odgovorno za 83% europskih emisije plinova iz energetike u 2013. godini.

Sektor transporta dobio je 44% ukupne identificirane podrške vlada, uključujući porezne olakšice radi smanjenja cijene dizela čiju upotrebu znanstvenici povezuju sa prijevremenim smrtima zbog zagađenja zraka.

"Istraživanje je pokazalo kako vlade u Europi i EU nastavljaju financirati ovisnost o nafti, plinu i ugljena te podtiču opasne klimatske promjene i zagađenje zraka novcem poreznih obveznika", izjavila je Shelagh Whitle, autorica studije.

Europska komisija će u studenom predstaviti strategiju za čist transport, uključujući snižavanje postojećih limita za emisiju CO2 iz automobila i nove propise kojima će se prvi put ograničiti emisije CO2 iz kamiona.

Emisije CO2 iz kamiona trenutno nisu regulirane u Europi, za razliku od SAD, Kanade, Japana i Kine gdje su već na snazi standardi učinkovite potrošnje goriva. Procjenjuje se da kamioni ispuštaju 35% emisije CO2 iz transporta u svijetu, gotovo koliko i automobili.

Kako se navodi, subvencije se i dalje daju i za istraživanje fosilnih goriva, a Velika Britanija i Francuska su između 2014. i 2016. traženje novih resursa financirale sa 253 milijuna eura godišnje.

U izveštaju ODI i CAN Europa ukazuju i na nesklad između onoga na što se Europa obavezala za period do 2020. godine, u skladu sa Pariškim sporazumom o borbi protiv klimatskih promjena i ogromnih subvencija koje još daje za proizvodnju i potrošnju nafte, plina i ugljena.

Samo EU godišnje u prosjeku izdvaja četiri milijarde eura iz svog budžeta i financijskih institucija za subvencionisanje fosilnih goriva, utvrdili su istraživači i istaknuli da je podrška elektranama na plin i ugljen ono što posebno zabrinjava.

"EU mora prestati subvencionirati fosilna goriva. Umjesto toga, sredstva iz budžeta EU i razvojnih i investicijskih banaka trebaju biti upotrebljena za veće ambicije u borbi protiv klimatskih promena kroz financiranje čiste i održive energetske tranzicije", ističu autori studije.

Slično upozorenje je stiglo i u srpnju od stručnjaka iz svijeta bankarstva i financija koji su ukazali da će kompanije koje nastavljaju ulagati u naftu, plin i ugljen završiti sa "nasukanom imovinom" koja će im pokvariti stanje na računima, ali i ugroziti stabilnost globalnog financijskog sustava.

Umesto toga, javni novac treba usmjeriti ka podršci obnovljivim izvorima energije i učinkovitom trošenju resursa, navodi se u izvještaju organizacija ODI i CAN, te se EU poziva da "eksplicitno isključi fosilno gorivo i druge neodržive projekte" iz javnog financiranja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Euractiv

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2