TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Protekli tjedan zabilježen rekordni izvoz američke nafte

Protekli tjedan zabilježen rekordni izvoz američke nafte
New York, 06. listopada 2017. - Izvoz američke nafte dostigao je protekloga tjedna rekordnu razinu od 1,98 milijuna barela dnevno, premašivši rekod postavljen tjedan dana ranije od 1,5 milijuna barela dnevno.
Na ovoj razini, SAD isporučuje svjetskom tržištu više nafte nego što su neke članice OPEC-a u stanju proizvesti (Venezuela, Nigerija). Ono što vodi ekspanziju izvoza je visoka razlika u cijeni između američkog WTI-ja i međunarodnog Brenta koja se sada nalazi na razini od oko 6,25 USD po barelu.

Kad se WTI trguje uz veliki popust u odnosu na Brent i druge strane reperne vrste nafte, to potiče sudionike na tržištu da kupuju američku naftu. Naravno, ova razlika mora biti dovoljno velika kako bi opravdala i troškove transporta.

I dok analitičari vjeruju da ova razina izvoza nije dugoročno održiva, očekivanja su da će se ovaj trend produžiti barem još mjesec-dva. Razlika u cijeni između Brent-a i WTI-ja eksplodirala je u rujnu kada je uragan Harvey zatvrorio četvrtinu američkih rafinerija što je smanjilo potražnju za sirovom naftom i značajno povećalo zalihe.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Wisebroker

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2