ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Putin: Pad cijena nafte stimulirao je rast proizvodnje i poljoprivrede

Putin: Pad cijena nafte stimulirao je rast proizvodnje i poljoprivrede
Moskva, 19. lipnja 2017. - Prema riječima ruskog predsjednika, Rusija se orijentirala na visokotehnološke proizvode te je okrenula situaciju s niskim cijenama nafte u svoju korist, te se orijentirala na razvoj vlastite industrije.
Pad svjetskih cijena nafte bio je stimulans za industriju i poljoprivredu u Rusiji, mišljenje je ruskog predsjednika, Vladimira Putina. Rekao je to u intervjuu američkom redatelju Oliveru Stoneu, koji trenutno snima četverodijelni dokumentarni serijal "Intervju s Putinom". Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma bilo je u četvrtak na američkoj televiziji "Showtime" ( koja je ujedno i producirala seriju ), a izdavač "Hot Books" izdao je i knjigu s tekstovima iz intervjua.

"Naši napori usmjerereni su na to da promijenimo strukturu gospodarstva administrativnim i financijskim sredstvima", naglasio je predsjednik Putin. "Mi smo već počeli ubirati plodove naše strategije, no to je još nedovoljno za potpunu promjenu gospodarske strukture. Trenutno su cijene nafte i plina pale sa 100 američkih dolara po barelu, na 30 američkih dolara, što je trostruki pad. S jedne strane -  teško je osigurati priljev sredstava u proračun. S druge strane, napravljene su stimulativne mjere za razvoj industrije i poljoprivrede i trenutno smo na to fokusirani".

"Podržavamo neke industrijske sektore koji trenutno imaju poteškoće; građevinu, automobilsku industriju", dodao je. "No, globalno gledano, pokušavamo postići tzv. uvoznu supstituciju".

"To je strategija, čija primarna svrha nije likvidirati uvoz kao takav", pojasnio je. "Njezin cilj je organizacija proizvodnje proizvoda visoke tehnologije u našoj državi. Prije smo mogli kupiti sve što nam je potrebno od novca dobivenog od prodaje nafte. No, to je s druge strane spriječavalo unutarnji razvoj države. Vlada sada podržava sektor proizvodnje visokih tehnologija i htio bih reći kako nam je strategija uspješna", prenosi ruska agencija TASS.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2