ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 22. prosinca 2016. - Prema navodima u novoobjavljenoj knjizi Global Atlas of Marine Fisheries, čini se da izlovljavamo ribe u oceanima diljem svijeta puno brže nego što smo to ranije mislili.
Prema navodima u knjizi, podaci o izlovu ribe koje je FAO objavljivao od 1950. do 2010. godine promašeni su za gotovo 50%, a znanstvenici su ranije količine ulovljene ribe računali isključivo na osnovu  podataka koje je pružao FAO.

Zbog točnijeg i jasnijeg objašnjavanja teške situacije u kojoj se nalaze riblje populacije, urednici Daniel Pauly i Dirk Keller su u knjizi prikupili više od 10 godina istraživanja sa podacima iz cijelog svijeta. Kao primjer autori navode 1996. godinu kada je FAO objavio da je ukupni ulov ribe bio 86 milijuna tona, no autori tvrde da se u stvarnosti radilo o 130 milijuna tona.

Zašto postoji tako veliki raskorak između podataka koje pruža FAO i podataka iz knjige? Jedan od razloga je činjenica da neke zemlje ne prijavljuju količine ulovljene ribe, i to čak sa 500 posto razlike. Osim toga, zemlje često ne prijavljuju ribu ulovljenu za vrijeme rekreativnog ribolova ili ribu koja je ulovljena, ubijena i bačena natrag u oceane, a to je čak četvrtina ribe ulovljene diljem svijeta. Uz to, ilegalno ribarstvo često ne bude zabilježeno, a zaslužno je za 20% ulovljene ribe.

Nažalost, klimatske promjene dodatno pogoršavaju probleme ribe, a zbog zagrijavanja mora ribe su počele migrirati prema polovima.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2