OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Moskva, 07. srpnja 2017. - Gazprom je tijekom posljednjeg mjeseca potpisao mape puta s Bugarskom, Srbijom i Mađarskom o razvoju plinovoda za isporuke plina iz budućeg drugog kraka Turskog toka.
Time se na neki način ponovno oživljava projekt Južni tok, ali četiri puta manjeg kapaciteta, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da će, iako takva opcija omogućava Gazpromu osiguravanje plina za Balkan, taj plinovod biti konkurencija njegovom drugom plinovodu za isporuku plina jugu Italije - plinovodu Posejdon.

Dnevnik piše da je Gazprom potpisao s mađarskom Vladom "mapu puta" o razvoju plinskog sustava zemlje, a da su analogni dokumenti bili potpisani u lipnju s Bugarskom i Srbijom.

Šef mađarske diplomacije Peter Sijarto je priopćio da je riječ o isporukama osam milijardi kubnih metara plina iz Turskog toka iz Srbije, podsjeća list.

"Trasa Bugarska - Srbija - Mađarska ponavlja osnovni dio trase plinovoda Južni tok koji je u potpunosti bio spreman za realizaciju, ali je ukinut u listopadu 2013. godine zbog pozicije Bugarske i pritiska Bruxellesa", navodi list.

Prema pisanju dnevnika, razlika je samo u tome što planirani plinovod kroz Crno More neće ići direktno u Bugarsku, već u Tursku.

"Pored toga, za Balkan može biti predviđen samo jedan od dva kraka Turskog toka, to jest 15,75 milijardi kubnih metara, što je za četvrtinu manje od kapaciteta Južnog toka", navodi Komersant.

List navodi da Gazprom iz drugog kraka Turskog toka ne može istovremeno snabdijevati i Balkan i izgraditi plinovod Posejdon. Mađarska i Srbija se mogu sada snabdevati plinom samo kroz Ukrajinu, što će primorati Gazprom da se dogovara s Kijevom o tranzitu nakon 2020. godine, dodaje dnevnik.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2