HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Ankara, 19. lipnja 2017. - Turska regulatorna agencija za energetsko tržište EMRA odobrila je licencu za proizvodnju električne energije nuklearnoj kompaniji Akkuyu na 49-godišnji period za projekt izgradnje nuklearne elektrane u Mersinu na jugu države.
U priopćenju se navodi da licenca za proizvodnju energije vrijedi od 15. lipnja 2017. Nuklearna elektrana Akkuyu, vrijedna 20 milijardi američkih dolara, imati će četiri reaktora i kapacitet 4.800 megavata, te radni vijek 8.000 sati na godinu. Kad bude u pogonu, procjenjuje se da će ispunjavati šest do sedam posto potražnje za električnom energijom u Turskoj.

"Iako je ranije planirano da počne s radom 2025. godine, nuklearna kompanija Akkuyu objavila je da će proizvodnju energije početi 29. listopada 2023, na stoti rođendan Republike Turske", navodi se u priopćenju.

Izgradnju ovog pogona, potpisanu 2010. godine u Rusiji, izvoditi će ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom. Kad u potpunosti bude završena, ova elektrana će proizvoditi približno 35 milijardi kilovat-sati svake godine.

Sam projekt više je puta zaustavljan, uključujući i kratki prekid kada je Turska oborila ruski vojni avion kod sirijske granice u studenom 2015. godine. Otada su odnosi dvije države normalizirani i radovi na nuklearnoj elektrani su nastavljeni.

Ovisna o uvozu gotovo cijele količine električne energije, Turska je pokrenula ambiciozan nuklearni program i 2013. godine dogovorila s Rosatomom izgradnju četiri reaktora od 1.200 megavata.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2