ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Moskva, 26. veljače 2017. - Astronomi s Moskovskog državnog sveučilišta (MGU) su stvorili najveći katalog na svijetu s informacijama o 800 tisuća galaksija.
Katalog Moskovskog državnog sveučilišta sadrži sve galaksije poznate znanosti. One se nalaze u radijusu većem od 30 milijardi svjetlosnih godina od našeg planeta.

Katalog sadrži informacije o 800 tisuća galaksija, njihovim zvjezdanim sastavima i jakosti u elektromagnetskom spektru - od ultraljubičaste do infracrvene. Prema istraživačima, projekt je bilo moguće realizirati zahvaljujući 'big data' metodi.

Ovaj katalog dostupan javnosti nosi ime "The Reference Catalog of galaxy SEDs". Njegova analiza emisija linija i njihovih oblika detaljnija je i preciznija od bilo koje druge, kažu znanstvenici.

Zasad se prikupljene informacije odnose samo na galaksije koje su blizu (po kozmološkim standardima), tj. na one s crvenim pomakom (pomakom spektralnih linija prema većim valnim duljinama u spektru) od ne više od 0,3. O ranom Svemiru ima manje podataka. Međutim, astronomi katalogu uskoro planiraju dodati još 300-400 galaksija.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2