HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Ruski znanstvenici na Antarktici uzeli uzorke najstarijeg leda na Zemlji

Ruski znanstvenici na Antarktici uzeli uzorke najstarijeg leda na Zemlji
Sankt Petersburg, 09. veljače 2018. - Znanstvenici uključeni u 63. po redu rusku ekspediciju na Antarktiku uzeli su uzorke najstarijeg leda na Zemlji, koji je, kako se procjenjuje, formiran prije više od 1,3 milijuna godina, izvijestila je služba za odnose s javnošću Sanktpeterburškog državnog sveučilišta.
Proučavanje leda omogućit će, kako se ističe, da se definiraju karakteristike klime u dalekoj prošlosti i predvide njezine eventualne promjene u budućnosti.

Uzorci leda, uzeti na ruskoj istraživačkoj stanici Vostok na Antarktici, bit će ovih dana prebačeni na brod Akademik Fjodorov gdje će se čuvati u zamrzivaču. U proljeće, kada se ekspedicija bude vratila u Sankt-Peterburg, komadi, čija ukupna težina iznosi 500 kilograma, bit će dostavljeni u Laboratorij za proučavanje promjena klime i okoliša Arktičkog i antarktičkog znanstveno-istraživačkog instituta radi detaljnijeg ispitivanja sastava, navodi se u priopćenju.

Zasad se najstarijim sličnim uzorkom leda (oko milijun godina) smatra onaj otkriven u slojevima takozvanog plavog leda na području "suhih dolina", nedaleko od američke stanice McMurdo na Antarktici.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2