DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

SAD: Nove sankcije Rusiji prijetnja EU tvrtkama u Sjevernom toku 2

SAD: Nove sankcije Rusiji prijetnja EU tvrtkama u Sjevernom toku 2
Washington D.C., 19. lipnja 2017. - Nakon što je američki Senat gotovo bezrezervno izglasao zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji, a od američkog predsjednika Donalda Trumpa zahtjeva da traži odobrenje Kongresa prije bilo kakvog ublažavanja postojećih mjera, u problemu bi se mogle naći i europske kompanije koje rade sa Rusijom, uključujući one u energetskom projektu Sjeverni tok 2. U Gazpromu smatraju da nove sankcije imaju za cilj potaknuti izvoz LNG-a iz SAD-a u Europu.
Sankcije, koje kompliciraju Trumpovu želju za poboljšanjem odnosa sa Rusijom, trebale bi kazniti Moskvu jer se miješala u izbore u SAD-u 2016. godine, aneksiju Krima i podršku sirijskoj vladi u šestogodišnjem građanskom ratu.

Ukoliko prođu u Predstavničkm domu i potpiše ih predsjednik Trump, zakon će postati sankcije koje su ranije uvedene izvršnim uredbama predsjednika Baracka Obame, uključujući neke koje se odnose na ruske energetske projekte. Zakonom se također omogućavaju nove sankcije za rusko rudarstvo, sektor metala, željeznicu i brodski prijevoz.

Te mjere mogu, ako postanu zakon, zakomplicirati odnose sa nekim zemljama u Europi. Tako Njemačka i Austrija kažu da bi nove kaznene mjere mogle izložiti kažnjavanju europske kompanije koje imaju projekte sa Rusijom, uključujući projekt plinovoda Sjeverni tok 2.

Američki Senat priopćio je da je politika SAD-a nastavak borbe protiv Gazpromovog projekta Sjeverni tok 2 koji ima štetan utjecaj na energetsku sigurnost Europske unije, razvoj tržišta plina u centralnoj i istočnoj Europi i reformu ukrajinske energetike.

Gazprom i njegovi europski patneri rade na planovima udvostručenja kapaciteta postojećeg podmorskog plinovoda Sjeverni tok od Rusije do Europe jer Moskva želi diversificirati rute isporuka i zaobići Ukrajinu. Europska komisija za to vrijeme pokušava posredovati između članica EU koje su za i onih koje su protiv Sjevernog toka 2.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ne vidi potrebu za posebnim mandatom Europske komisije u pregovorima sa Rusijom o Sjevernom toku 2.

"Mislim da trebaju biti razjašnjena neka pravna pitanja u vezi sa Sjevernim tokom 2", rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom. "To je ekonomski projekt i ne mislim da nam je za njega potreban poseban mandat", rekla je Merkel, a prenosi Reuters.

Zamjenik direktora Gazproma Aleksander Medvedev prokomentarirao je da predložene američke sankcije imaju za cilj da potaknuti izvoz LNG-a iz SAD-a u Europu.

"Što se tiče primjene sankcija, oni ne kriju da im je cilj osigurati da američki LNG stiže u Europu", rekao je Medvedev, prenosi Interfaks. SAD inače traži nova tržišta za izvoz svog LNG-a, uključujući europsko tržište.

Gazprom se do sada nije mnogo bavio potencijalnim utjecajem američkih sankcija na njegovo poslovanje u Europi, gdje pokriva trećinu isporuka plina, ocjenjujući da će američki LNG zbog visokih troškova transporta biti preskup. Medvedev je rekao i da se nada da američki predsjednik neče odobriti nove sankcije.

Odobravanje novih sankcija Rusiji osudile su Njemačka i Austrija jer će, kako se navodi, europske kompanije uključene u ruske energetske projekte izložiti kaznama za kršenje američkog zakona. Medvedev je dodao kako je Gazprom od partnera već dobio više od milijardu eura za financiranje Sjevernog toka 2.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / EURACTIV

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2