ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

SAD pozvao EU da odustane od gradnje cjevovoda "Sjeverni tok 2"

SAD pozvao EU da odustane od gradnje cjevovoda "Sjeverni tok 2"
Moskva, 26. lipnja 2017. - Washington vrši pritisak na države Europske unije kako bi spriječio realizaciju projekta Sjeverni tok 2, piše ruski list Kommersant, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Bruxellesu.
Projekt "Sjeverni tok 2" predviđa izgradnju dvije linije cjevovoda od obala Rusije kroz Baltičko more do Njemačke. U ožujku su premijeri Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Poljske, Slovačke, Rumunjske i predsjednik Litve napisali pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem su pozvali na odustajanje od realizacije projekta "Sjeverni tok 2".

Razloze svojih strahova, europske zemlje objasnile su činjenicom kako "Sjeverni tok 2" nosi sa sobom rizik geopolitičke destabilizacije. Njemačka vlada i predstavnici austrijskog naftnog koncerna OMV, koji sudjeluje u projektu kao odgovor pismu su pojasnili kako isti nosi gospodarski karakter. U ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije izjavili su kako je cjevovod iz Rusije u Njemačku namijenjen prvenstveno za osiguravanje energetske sigurnosti Europi.

Prošli tjedan se ukrajinska naftna kompanija "Naftogaz" obratila administraciji predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa s pozivom na uvođenje sankcija protiv tvrtke koje sudjeluju u projektu izgradnje cjevovoda "Sjeverni tok 2". Osim toga, početkom lipnja premijer Ukrajine, Vladimiri Grojsman rekao je kako Kijev poduzima političke i pravne mjera, kako bi spriječio izgradnju cjevovoda iz Rusije u Njemačku, piše ruski list Kommersant.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / RBTH

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2