TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bruxelles, 08. studenog 2017. - SAD žele izgurati Rusiju s energetskog tržišta u EU, otkrivaju Rajski papiri. Ništa novo, osim što je isplivalo da američki brodovi šalju Europi ruski plin.
Cisterne koje su u vlasništvu američkih energetskih korporacija pune se tekućim prirodnim plinom iz Rusije i dalje idu do terminala Antwerp u Belgiji, piše belgijski dnevnik "Soar".

Sve ovo otkriveno je u sklopu istrage Rajski papiri. Dokumenti pokazuju da su 4 broda u vlasništvu Navigator holdinga kupila plin od ruske kompanije Sibur.

LNG je, navodno, natovaren u ruskoj luci Ust Luga. Papiri također otkrivaju da je američki ministar trgovine Wilbur Ross vlasnik 35 posto udjela u Navigatoru, koja je registrirana na Maršalskim otocima.

Ranije ove godine, ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov rekao je da SAD neće moći zamijeniti ruski plin u EU, čak i ako pokušaju to "na sve načine".

Papiri sada otkrivaju paradoks da EU, koja aktivno gradi nove terminale LNG kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu, trenutno i dalje kupuje ruski plin, ali očigledno po većoj cijeni i tehnički – ne iz Rusije.

U pravnom smislu, trenutna situacija ne krši međunarodni ili bilo koji drugi zakon, ali rezultati cjelokupne istrage će pokazati šta će biti epilog za SAD, rekao je stručnjak Međunarodnog instituta za političke studije Vladimir Bruter.

Međutim, nije sasvim jasno kako američke kompanije ne krše američke sankcije tako što posluju sa ruskim energetskim firmama. "Ništa osobno, to je samo posao. Amerikanci su kupovali ruski plin, a sada ga prodaju i uzimaju profit. Istovremeno, pokušavaju Moskvu udaljiti sa tog energetskog tržišta", rekao je analitičar.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2