PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Slabiji prihodi Končara od planiranih, u 2018. očekuju njihov dvoznamenkasti rast

Slabiji prihodi Končara od planiranih, u 2018. očekuju njihov dvoznamenkasti rast
Zagreb, 17. prosinca 2017. - Končar Grupa u 2017. godini ostvarila je slabije prihode od planiranih, dok u idućoj godini očekuju njihov rast za 11 posto, kao i snažniji ulazak u proces digitalizacije, istaknuo je u petak prilikom godišnjeg druženja s predstavnicima medija predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.
Kako je kazao, Končar poslovnu 2017. godinu završava s oko 2,8 posto manjim ukupnim prihodom u odnosu na godinu ranije, no dobit Končar Elektroindustrije će biti nešto veća od prošlogodišnje. Procjena konsolidiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga društva Končar Grupe u 2017. godini iznosi 2,76 milijardi kuna.

Razlog slabijih prihoda prije svega leži u blokadi nekoliko ugovora, čija je realizacija pomaknuta za 2018. i slijedeće godine.

Kako je pojasnio Bago, Končar je zajedno sa Strabagom i Elektroprivredom BiH krenuo u izgradnju hidroelektrane Vranduk, projekta vrijednog 57 milijuna eura. No, iz nekog razloga Strabag je zatražio izlazak iz tog konzorcija, a rješenje za nastalu situaciju se još uvijek traži.

"Imajući u vidu da se radi o poslu od 57 milijuna eura, nije ga bilo moguće jednostavno zamijeniti s nekim drugim poslovima. U velikoj mjeri mi smo to napravili, ali za jedan manji dio nismo. No, to se nije odrazilo ni na dobit dioničara ni plaće zaposlenih, što samo dokazuje snagu i stabilnost Končara", kazao je Bago.

Končar za slijedeću godinu planira rast prihoda od 11 posto, na 3,06 milijardi kuna, pri čemu bi rast u izvozu trebao iznositi 13 posto, a na domaćem tržištu devet posto. Očekuje se i značajniji rast dobiti.

Proces digitalizacije u kompaniji krenuo je vrlo intenzivno u četvrtom mjesecu, a planira se aktivirati u tri segmenta. Uključuje digitalizaciju procesa proizvodnje i samih procesa unutar poduzeća, poput računovodstva, prodaje i nabave, zatim digitalizaciju standardnih proizvoda, kao i stvaranje novih proizvoda i vrijednosti za kupce, istaknuto je.

Što se tiče važnijih poslovnih događaja u ovoj godini, u Končaru ističu da je u rad puštena hidroelektrana HE Brežice u Sloveniji za koju je kompanija proizvela, isporučila i montirala tri generatora. Također, završena je i rehabilitacija hidroelektrana HE Mulungushi i HE Lunsemfwa u Zambiji.

Pokrenut je i proces spajanja tri poduzeća koja djeluju na području proizvodnje opreme srednjeg i visokog napona. "S 31. prosincem sve bi odluke trebala biti donešene, a s početkom iduće godine bi trebalo početi djelovati jedno jedinstveno poduzeće", poručio je Bago.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Končar

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2