ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Što kada se zatvori posljednji rudnik ugljena u Njemačkoj?

Što kada se zatvori posljednji rudnik ugljena u Njemačkoj?
Berlin, 15. veljače 2017. - I kada 2018. godine bude zatvoren i posljednji rudnik ugljena u Nemačkoj, potreba za tim energentom će i dalje biti velika.
Iako će posljednji njemački rudnik kamenog ugljena prestati raditi 2018., Njemačka se u narednih nekoliko desetljeća neće moći odreći ovog fosilnog goriva. Budući da će 2022. i posljednje nuklearne elektrane biti stavljene van pogona, a udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije je samo 31 posto, ugljen će ostati važan energent.

On će biti osiguran uvozom, i to 55 miliona tona godišnje, kako to objašnjava Franc-Jozef Vodopija, šef Udruženja uvoznika ugljena: "Dvije trećine te količine će biti potrebno elektranama, a jedna trećina industriji čelika. Nešto malo će ići i na tržište grijanja".

U jeku odustajanja od eksploatacije kamenog ugljena, količina te rude iskopana u Njemačkoj 2016. godine iznosila je samo još 3,8 milijuna tona. Bez ugljena iz uvoza, potrebe u ovoj zemlji ne bi ni izdaleka bile zadovoljene. Najveći dio ugljena uvezenog 2015. je upotrebljen za proizvodnju električne energije.

Proteklih godina ugljen je u Njemačku stizao uglavnom iz Kine i Južnoafričke Republike. To se promijenilo, jer i Kina mora uvoziti oko 200 milijuna tona ugljena godišnje. Sada su, kako kaže Vodopija, glavni partneri Rusija sa 15 i Kolumbija sa 10 milijuna tona, a tome treba dodati i 6 milijuna tona iz SAD.

Obim svjetske trgovine ugljenom je prošle godine iznosio oko 1,1 milijardi tona. A Udruženje uvoznika ugljena uvjereno je da će se ugljen nastaviti koristiti do 2050-ih godina.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / DW

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2