ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Studija: Čovjek izaziva ekstremne vremenske nepogode

Studija: Čovjek izaziva ekstremne vremenske nepogode
Zagreb, 26. travnja 2017. - Većina stanovništva svijeta već je imala iskustva s ekstremnom, rekordnom vrućinom, dugotrajnom sušom ili pljuskovima, ojačanim posljedicama globalnog zagrijavanja, za koje je odgovorna aktivnost ljudi, utvrđeno je u novoobjavljenoj studiji.
U prvoj studiji ove vrste znanstvenici su analizirali podatke iz meteoroloških stanica širom svijeta i izračunali da je u 85 posto slučajeva rekordno najtopliji dan u godini nosio "otiske klimatskih promjena".

Plinovi od sagorijevanja ugljena, nafte i prirodnog plina, koji u atmosferi zadržavaju toplinu, utječu na to da su ti podaci učestaliji ili veći.

"Svijet još nije došao do točke u kojoj svaki rekord temperature 'ima otisak ljudskog prsta', ali se tome približava", rekao je glavni autor studije, klimatolog sa Sveučilišta Stanford Noah Diffenbaugh.

Utjecaj klimatskih promjena primijećen je u 57 posto podataka o evidenciji najmanjih padalina u godini i u 41 posto podataka o evidenciji najveće kiše u periodu od pet dana, piše u studiji, koju je objavila američka Nacionalna akademija znanosti.

U posljednjih nekoliko godina istraživači su došli do općeprihvaćene znanstvene tehnike utvrđivanja je li neki pojedinačni ekstremni meteorološki događaj učestaliji ili jači zbog klimatskih promjena.

To obično uključuje ranije meteorološke podatke i obimne računalne modele koji simuliraju koliko bi se često neki događaj događao bez zagrijavanja stakleničkim plinovima te se nakon toga rade usporedbe koliko se to često zaista i događa.

Drugi znanstvenici kažu da se Diffenbaughova studija razlikuje i da je korisna po tome što se ne bavi samo nekim pojedinačnim događajem, kao što je petogodišnja suša u Kaliforniji.

Umjesto toga on primjenjuje tehniku praćenja meteoroloških stanica kao cjeline, širom svijeta, izjavio je klimatolog sa Sveučilišta Columbia Adam Sobel, koji nije bio sudionik ovog istraživanja.

"Ovo je korak naprijed jer omogućava utvrđivanje koji dio nekih događaja određene, odabrane vrste sadrži statistički značajan utjecaj čovjeka", rekao je Sobel.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2