TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

Studija: Ovi sendviči su najveći "neprijatelji" okoliša

Studija: Ovi sendviči su najveći "neprijatelji" okoliša
London, 26. ožujka 2018. - Prema studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru, sendviči sa slaninom, drugim svinjskim prerađevinama, sirom ili račićima najveći su neprijatelji okoliša.
Znanstvenici koji su proveli studiju analizirali su različite vrste recepata za sendviče, kao i njihovog parkiranja, te jesu li napravljeni doma ili kupljeni u trgovini, čime se također utječe na njihov CO2 otisak.

Ovakvom dubinskom analizom 40 različitih vrsta sendviča, rezultati studije su pokazali da sendviči koji su najgori za okoliš sadrže mesne prerađevine, sir ili račiće.  Tako jedan tipični britanski sendvič sa jajima, slaninom i kobasicom stvara jednaku količinu CO2 kao automobil koji vozi 20-ak kilometara. Između ostalog, znanstvenici su naglasili da se jednostavnom izradom sendviča kod kuće emisije CO2 mogu smanjiti za 50% u odnosu na gotov sendvič kupljen u supermarketu ili pekari. Osim što se na ovaj način štedi na ambalaži, velike uštede postižu se i u znatno manjoj potrošnji energije potrebnoj za transport i hlađenje sendviča.

Znanstvenici zaključuju kako se godišnje samo u Velikoj Britaniji konzumira oko 11 milijardi sendviča, čime se stvara oko 9 milijuna tona CO2, što je jednako godišnjoj proizvodnji CO2 8.6 milijuna automobila.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2