TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 22. prosinca 2016. - Nova studija koju je predstavila Inge de Graaf, hidrolog sa Colorado School of Mines, pokazuje kako će u narednim desetljećima ljudi ozbiljno iscrpiti resurse podzemnih voda diljem svijeta što će uzrokovati ozbiljne probleme u opskrbi pitkom vodom za čak 1.8 milijardi Zemljana.
Glavna iscrpljivanja podzemnih voda biti će zabilježena u SAD-u, južnoj Europi i dijelovima Indije te će biti uzrokovana poraslom potražnjom za vodom od strane industrije i poljoprivrede.

Ovo nije prvi put da su znanstvenici izrazili zabrinutost zbog podzemnih voda. Druge studije su koristile satelitske podatke koji pokazuju da su neki od naših najvećih podzemnih izvora vode već gotovo prazni. Međutim, metoda praćenja satelitom nije bila u mogućnosti pratiti stanja vodonosnika na manjim, regionalnim razinama.

Novo istraživanje daje složeniju sliku te koristi podatke o strukturi vodonosnika, potrošnji vode te interakciji između podzemnih i okolne vode za simulaciju isušivanja.

Nažalost, još uvijek ne znamo koliko se točno vode nalazi u vodonosnicima te je stoga teško procijeniti kada će oni isušiti. Možemo se samo nadati da ćemo u narednim godinama razviti tehnologije koje će moći riješiti probleme naglih i nenajavljenih isušivanja rijeka i bunara.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2