OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bruxelles, 06. lipnja 2017. - Unutar konteksta globalnih nesigurnosti, 19. kineski-EU summit koji je upravo završio donio je rezultate, te poslao pozitivne signale da će odnosi između Kine i EU ostati stabilni, te da napreduju.
Sudeći prema popisu ishoda summita koji se održao u Bruxellesu u četvrtak i petak, dvije strane su potaknule niz novih inicijativa o suradnji za jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU s ciljem zajedničke dobrobiti i rezultata. Također treba spomenuti da su dvije strane na summitu razgovarale i o ispunjenju obveza EU koje ona ima pod Člankom 15 povezano s kineskim Protokolom o pristupu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i širenju zajedničkog razumijevanja te teme.

Kina je istaknula da bi EU trebala poštovati obaveze koje proizlaze iz Članka 15 i pokazati da poštuje međunarodna pravila i tržište. Predstavnici EU su izjavili da su u procesu poboljšavanja relevantne legislature, te da su obvezani da to čine bez da diskriminiraju bilo koju stranu, u skladu s pravilima Svjetske trgovinske oganizacije, sudeći prema cijelom tekstu ishoda.

Slobodna trgovina zahtijeva da obje strane poštuju međunarodna pravila, posebice multilateralni trgovinski mehanizam Svjetske trgovinske organizacije.

Žalosno je da EU, koja je važan tvorac politika i šampion slobodne trgovine, ne želi ispuniti svoje obveze. Nije napustila primjenu pristupa "nadomjesne države" pri izračunu kineskih izvoznih cijena u antidampinškim istragama. Člankom 15 Protokola EU je od 11. prosinca, 2016. obvezana prestati s primjenom pristupa "nadomjesne države".

Premijer Li Keqiang u svom govoru koji je održao na EU-Kina poslovnom summitu u petak je upozorio da ako članice WTO-a odaberu selektivno primijenjivati međunarodna pravila, da će to potaknuti cikluse reakcija i potkopati temelje multilateralnog poretka. "Na kraju nitko neće izaći kao pobjednik", naglasio je.

Trgovina i ulaganja su temelj odnosa između Kine i EU. EU je najveći trgovinski partner Kine, a Kina je drugi najveći trgovinski partner EU. Prosječni dnevni trgovinski volumen iznosi više od 1,69 bilijuna američkih dolara.

Od siječnja 2017., kineska direktna ukupna ulaganja u EU su iznosila 73,3 bilijuna dolara, a ukupna ulaganja EU u Kinu su dosegla 114,6 bilijuna dolara. Čak i s tim naizgled izvanrednim brojkama, još uvijek postoji veliki neistraženi potencijal, posebice u ulaganjima.

Premijer Li je istaknuo da ulaganja EU-a u Kinu čine samo 4 posto ukupnih ulaganja tog bloka, a kineska ulaganja u EU čine samo 2 posto ukupnih stranih, direktnih ulaganja. "To nije proporcionalno veličini tih dviju ekonomija", rekao je Li.

Uzimajući sve navedeno u obzir, dvije strane su se složile da su aktualni pregovori o sporazumu o ulaganju visoko na listi prioriteta. "Dvije strane su potvrdile svoju obvezu požurivanju pregovora u duhu suradnje i pragmatičnosti, s ciljem dostizanja ambicioznog i uravnoteženog ishoda što je prije moguće, sve kako bi se uspostavio i održao prijateljski, predvidljivi i poslovno orijentiran okoliš za investitore s obje strane", piše u tekstu koji uključuje popis ishoda.

Uz to što podržavaju liberalizaciju trgovine i jačanje ulaganja, Kina i EU, kao dva velika igrača u međunarodnoj zajednici također dijele široki konsenzus o adresiranju globalnih izazova. Posebice što se tiče klimatskih promjena, dvije strane su potvrdile važnost tog pitanja i činjenice da su obvezane Pariškom sporazumu iz 2015. Kada je američki predsjednik Donald Trump objavio da se SAD povlači iz sporazuma, Kina i EU su se složile da će intenzivirati suradnju i promovirati primjenu sporazuma.

Otvorenost, pragmatična suradnja i zajednička dobrobit su oduvijek bili nit vodilja odnosa između Kine i EU. Jačanje nesigurnosti diljem svijeta, summit je poslao pozitivan i jasan znak da su dvije strane odlučne potaknuti suradnju na nove razine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2