TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zurich, 11. svibnja 2017. - Švicarska bi mogla postati prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže soli aluminija zbog straha da izazivaju karcinom dojke.
Švicarska studija obuhvatila je, za sada, samo miševe i nije potvrđena na ljudima. Komponente koje ovakvi dezodoransi sadrže blokiraju znojne žlijezde, ali mogu prodrijeti u tkivo i proizvesti neke neželjene efekte.

Neki jednostavniji dezodoransi ne sadrže soli aluminija i ne blokiraju žlijezde. Istraživači su promatrali izolirane ljudske mliječne stancice, a studija je pokazala da dugotrajno izlaganje aluminiju dovodi do tumora koji rastu ili metastaziraju.

Znanstvenici podsjećaju na efekt štetnosti azbesta. Azbest je jeftin, privlačan industriji i trebalo je 50 godina da se odustane od njega. Istraživači se nadaju da će trebati manje vremena kako bi se napustile aluminijske soli.

Ubrizgavanje soli aluminija miševima dovelo je do vrlo agresivnih tumora, upozoravaju stručnjaci. Ipak, neki su skeptični u vezi sa rezultatima ove studije, navode znanstveni portali.

Jedan broj stručnjaka smatra da je potrebno fokusirati se na one činjenice za koje postoje čvrsti dokazi da povećavaju rizik od karcinoma dojke.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / KLIX

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2