TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Tesla gradi solarnu elektranu i megabateriju na Havajima

Tesla gradi solarnu elektranu i megabateriju na Havajima
Honolulu, 09. ožujka 2017. - Pacifički otoci vjerovatno su najpraktičnija mjesta sa promoviranje solarne energije. Tamo nema plinskih cjevovoda ili pruge koja bi donosila ugljen, stoga mjesta kao što je Kauai ovise o solarnoj energiji i o uvozu dizelskog goriva.
Havajski otok Kauai danju iskorištava sunčevu energiju, ali kada padne mrak cijeli se otok prebacuje na dizelske generatore. Kompanija Tesla želi prekinuti ovu praksu gradnjom velike solarne elektrane i povezanog skladišta energije.

Učinkovitost solarnih elektrana ovisi o dobu dana, no Tesla već odavno nudi tzv. Powerpack to jest bateriju koja za vrijeme sunčanog razdoblja sakuplja energiju namijenjenu noćnoj upotrebi. Zamišljeni "The Kauai project" uključivao bi bateriju (sačinjenu od niza Powerpackova) od 52 MWh i solarnu farmu od 13 MW koju bi izgradio SolarCity, Teslina tvrtka specijalizirana za izgradnju solarnih elektrana.

Tesla i lokalna kompanija Kauai Island Utility Cooperative smatraju da će projekt rezultirati smanjenjem godišnje ovisnosti o dizelu za oko 1.6 milijuna galona.

Projekt podrazumijeva kupovinu električne energije direktno od Tesle, čime kompanija najviše poznata po električnim automobilima sada ulazi u posao proizvodnje električne energije. Kauai Island Utility Cooperative će od Tesle u narednih 20 godina kupovati struju po cijeni od 13.9 centi po kWh.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2