ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Vezano

Tragovi dinosaura stari 170 milijuna godina otkriveni u Škotskoj

Tragovi dinosaura stari 170 milijuna godina otkriveni u Škotskoj
Edinburgh, 04. travnja 2018. - Na škotskom otoku Skye pronađeni su tragovi ogromnih dinosaura stari 170 milijuna godina, koji će moći rasvijetliti evoluciju reptila iz doba jure.
Većinu tragova ostavili su "stariji rođaci" tiranosaursa rexa, zvani teropodi, koji su bili visoki dva metra, kao i sauropodi, reptili slične veličine dugog vrata.

Ovo je druga grupa tragova dinosaura pronađenih na ovom otoku, nakon što su prvi otkriveni 2015. godine, iako su ovi najnoviji pronađeni u stijenama starije geološke starine, podsjeća list Evening Standard.

Ovo otkriće je od globalnog značaja jer predstavlja rijedak dokaz o periodu srednje jure, iz kojeg je sačuvano veoma malo fosilnih ostataka.

Doktor Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburgu, koji je predvodio istraživanje, rekao je da istraživači stalno nalaze nove tragove dinosaura na ovom otoku.

"Novi tragovi otkrivaju nam dvije različite vrste dinosaura – dugovrate rođake brontosaurusa i oštrozube rođake tiranosaursa rexa. Svi tragovi pronađeni su u blizini plitke lagune u vrijeme kada je Škotska bila mnogo toplija, a dinosauri se pripremali za svoju globalnu dominaciju", rekao je Brusatte.

Znanstvenici su premjerili, fotografirali i analizirali oko 50 tragova na poluotoku Trotternish. Najveći je promjera 70 centimetara i to je trag sauropoda, dok je najveći trag teropoda promjera oko 50 centimetara.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2