ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Transanadolijski plinovod biti će pušten u rad 12. lipnja

Transanadolijski plinovod biti će pušten u rad 12. lipnja
Ankara, 14. svibnja 2018. - Turski ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albajrak izjavio je u petak da će 12. lipnja biti pušten u rad Transanadolijski gasovod TANAP, koji će plin iz Azerbejdžana prenositi do Turske.
Albajrak je boravio u turskom gradu Bursi, gde je sudjelovao na sastanku Udruženja za distribuciju električne energije i istaknuo da Turska u 2018. godini ima za cilj vrlo snažnu energetsku politiku.

"Za projekt TANAP govorili smo da je projekt stoljeća i trenutno radove na ovom plinovodu privodimo kraju. Uz sujdelovanje našeg predsjednika i predsjednika Azerbejdžana te brojnih drugih visokih uzvanika dve zemlje, 12. lipnja plinovod TANAP svečano ćemo pustiti u rad", rekao je Albajrak.

Erdogan je prilikom posjete Azerbejdžanu u listopadu 2017. najavio da će uskoro prve količine plina iz Azerbejdžana krenuti prema Turskoj, a zatim i prema Europi.

U prvoj fazi plin prelazi preko tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskišehir, gde su izgrađene kompresorske stanice.

Drugi dio projekta nastavlja se iz Eskišehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu, na tursko-grčkoj granici, gde će TANAP biti povezan na Transmediteranski plinovod (TAP), koji će azerbejdžanski plin dalje isporučivati europskom tržištu.

Dvostruki cjevovod promjera je 91,4 centimetra, a cijeli TANAP dugačak je 1.850 kilometara.

Godišnji kapacitet TANAP-a iznositi će 16 milijardi kubnih metara plina, od kojih će Turska koristiti šest milijardi kubnih metara, dok će preostalih deset milijardi biti isporučivano europskom tržištu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2