HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od stresa

Trčanje poboljšava pamćenje i štiti mozak od stresa
London, 22. veljače 2018. - Trčanje je lijek za bolje pamćenje, tvrde znanstvenici. Ovim načinom vežbanja štitite dio mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje od posljedica stresa.
"Ohrabrujuće je znati da možemo pobijediti negativne utjecaje stresa na naš mozak time što ćemo samo izaći van i trčati", rekao je Jeff Edwards, vodeći znanstvenik studije provedene na Sveučilištu Brigham Young.

Stvaranje memorije u hipokampusu je najbolje kada se veze između neurona koje su zovu sinapse jačaju tijekom vremena. Kronični ili "odloženi" stres slabi sinapse i negativno utječe na naše pamćenje.

"Idealna situacija za unaprjeđenje sposobnosti učenja i pamćenja jest da nemamo stres i vježbamo. Buduaći da ne možemo kontrolirati razine stresa u našim životima, ali možemo razinu vježbanja", kazao je Edwards.

Istraživanje je provedeno na miševima koji su podijeljeni u četiri grupe: mirovanje bez stresa, vježbanje bez stresa, vježbanje sa stresom i mirovanje sa stresom. Miševi su bili izloženi stresnim situacijama kao što je plivanje u hladnoj vodi ili hodanje na kosoj platformi, ali su stavljani i na kotač za trčanje. Potom je analizirano kako su te situacije utjecale na njihov mozak.

Utvrđeno je da miševi koji su bili pod stresom imaju viši nivo LTP-a od onih koji nisu vježbali. Također, miševi koji su vježbali imali su dobro pamćenje, kao i oni koji su mirovali, ali nisu bili pod stresom, samo su radili manje grešaka od onih koji su mirovali.

Istraživanje je pokazalo da vežbanje na učinkovit način slabi mehanizme za učenje i pamćenje od negativnih kognitivnih utjecaja kroničnog stresa na mozak.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2