OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Washington D.C., 27. ožujka 2017. - Američka administracija izdala je predsjedničku dozvolu kompaniji TransCanada za izgradnju naftovoda Keystone XL.
State Department priopćio je kako je odlučio da gradnja Keystonea služi američkim nacionalnim interesima, što je suprotno zaključku do kojeg je State Department došao za vrijeme administracije Baracka Obame.

U priopćenju se dodaje da su u donošenju takve odluke razmotrene i vanjska politika i energetska sigurnost. Dozvolu je potpisao Tom Shannon, karijerni diplomat na poziciji državnog podtajnika za vanjske poslove, jer je državni tajnik Rex Tillerson nekad vodio Exxon Mobil.

Naftovod Keystone već postoji i proteže se sve do Oklahome. Sada ga kompanija TransCanada želi dograditi u dva pravca. Južni dio, koji vodi do rafinerija u Texasu, nije problematičan, ali drugi krak, nazvan XL Keystone, jest.

Velikim dijelom išao bi preko Nebraske, čiji su stanovnici zabrinuti za negativne ekološke utjecaje naftovoda, posebno u dijelu koji prolazi kroz ogroman podzemni rezervoar svježe vode, kojom se navodnjava 30 posto ukupne obradive površine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oni koji podržavaju izgradnju tvrde da će se otvoriti radna mjesta, smanjiti cijene goriva i američka ovisnost o nafti iz nestabilnih zemalja. Naftovod bi, prema projektu, bio dug 1.900 kilometara i doveo bi naftu iz Kanade do američkih rafinerija na obalama Meksičkog zaliva.

Republikanci, nekoliko investitora i sindikata žele izgradnju naftovoda pod svaku cijenu. S druge strane, većina demokrata i veliki broj ekološki osviještenih ljudi protivi se tome.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2