ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Tvrtke iz Srbije i Mađarske stvaraju novu regionalnu burzu električne energije

Tvrtke iz Srbije i Mađarske stvaraju novu regionalnu burzu električne energije
Beograd, 08. veljače 2018. - Elektromreža Srbije potpisala je ovaj tjedan sa četiri kompanije Memorandum o razumijevanju, koji predviđa stvaranje međuregionalne burze električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Europi.
Kako javljaju iz EMS-a, ugovor su potpisali i predstavnici Burze električne energije za jugoistočnu Europu – SEEPEX, Europske burze električne energije - EPEX SPOT, Burze električne energije u Mađarskoj – HUPX i mađarskog operatora prijenosnog sustava MAVIR.

Cilj Memoranduma je osnivanje zajedničke kompanije koja će biti značajan regionalni igrač u segmentu spot tržišta električne energije.

Sporazum predviđa spajanje HUPX i SEEPEX, tvrtki koje su operatori organiziranog spot tržišta električne energije u Mađarskoj i Srbiji, uz zadržavanje snažne veze sa EPEX SPOT, kao vodećim nosiocem uspostavljanja jedinstvenog europskog tržišta, navodi se u priopćenju.

EPEX SPOT, EMS i MAVIR naći će se u ulozi osnivačkih dioničara nove burze električne energije. Nova burza će koristiti usluge EPEX SPOT za obavljanje aktivnosti na spot tržištu, kao i aktivnosti na njegovom povezivanju. Sjedište burze će biti u Budimpešti i Beogradu.

Rokovi za puštanje u rad nove burze biti će objavljeni u kasnijoj fazi realizacije projekta, a na završetak spajanja SEEPEX i HUPX utjecati će svi važeći regulatorni i zakonski uvjeti. Svih pet partnera suglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je riječ o integraciji regije srednjozapadne Europe sa regijom srednjoistočne Europe.

Osim toga, unaprijeđenje suradnje operatera prijenosnih sustava i burzi električne energije biti će i glavni pokretački faktor u predviđenoj suradnji i integraciji regije Jugoistočne Europe sa jedinstvenim europskim tržištem električne energije.

Projekt ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi se htjeli pridružiti ovoj inicijativi čiji je cilj unaprijeđenje procesa integracije spot tržišta električne energije u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, dodaje se u priopćenju EMS-a.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2