ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Uprava Dalekovod Proizvodnje: Potpuno provođenje restrukturiranja jamči samoodrživost

Uprava Dalekovod Proizvodnje: Potpuno provođenje restrukturiranja jamči samoodrživost
Zagreb, 13. ožujka 2018. - Uprava Dalekovod proizvodnje u utorak je, u povodu štrajka radnika nakon neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, priopćila da su zahtjevi sindikata u procesu pregovora i mirenja bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije.
Kako je već objavljeno, u tijeku je restrukturiranje kompanije Dalekovod proizvodnja d.o.o., koja, kao samostalna tvrtka s 580 zaposlenika, u ukupnim prihodima od prodaje Dalekovod grupe sudjeluje s 19%. Restrukturiranje se provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu na kojem Dalekovod kao grupacija već duže vrijeme postiže vrlo dobre rezultate.

Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima kompanije. Prema provedenom istraživanju, prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, odnosno veća je u prosjeku oko 20% od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti.

Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena. Ukida se dodatak na staž od 0,5% po godini, vrijednost boda smanjuje se za 2,1%, ali uvodi se i varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti. Samo u managementu tvrtke odmah je, u prvom koraku procesa, napravljeno osjetnije smanjenje plaća.

Ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput Božićnica i regresa se ne ukidaju, već će njihova isplata također vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA.

Zahtjevi sindikata proizvodnje Dalekovod, koji jedini od uključenih strana podržava štrajk, u procesu pregovora i mirenja bili su nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku. Samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva, poručuju iz Uprave.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2