MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Usvojena Direktiva za pametnije i energetski učinkovitije zgrade do 2050.

Usvojena Direktiva za pametnije i energetski učinkovitije zgrade do 2050.
Strasbourg, 18. travnja 2018. - Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u utorak prijedlog o izmjeni Direktive 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Izvješće Odbora za industriju, istraživanje i energiju usvojeno je velikom većinom od 677 glasova, a poziva na smanjenje emisija iz zgrada za 80-95% do 2050. godine.
Zastupnik Davor Škrlec, ujedno i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju, ističe kako je revidirana Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD) prvi i važan dio zakonodavnog paketa "Čista energija za sve Europljane" kojeg je Komisija predstavila u studenom 2016. godine. Ovi dugoročni ciljevi za obnovu postojećih zgrada omogućit će investicijsku sigurnost i nove financijske alate za građane i poduzeća.

"Građevinski sektor je najveći pojedinačni potrošač energije u Europi koji apsorbira 40% finalne energije, a oko 75% zgrada je energetski neučinkovito. Nova direktiva zahtijeva od država članica uspostavu dugoročne nacionalne strategije za potporu obnovi stambenih i nestambenih zgrada s ciljem smanjivanja emisija u EU za 80-95% u odnosu na razine iz 1990. godine. Također, potiče se korištenje novih pametnih tehnologija za smanjenje energetske potrošnje te se zahtijeva uvođenje punjača za električna vozila u novim zgradama koje imaju više od 10 parkirnih mjesta. Poduzeli smo važne korake kako bismo osigurali da zgrade pridonose energetski učinkovitijem i niskougljičnom gospodarstvu u korist ispunjenja klimatskih ciljeva te uštede novca građana i poduzeća", rekao je Škrlec.

Nakon što Direktivu usvoji Vijeće, bit će objavljena u Službenom listu EU-a te stupa na snagu 20 dana nakon objave. Države članice morat će u roku 20 mjeseci prenijeti nova pravila iz Direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / Davor Škrlec

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2