ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Banja Luka, 12. listopada 2017. - Električna energija u Republici Srpskoj poskupljuje za 0,7 posto zbog veće naknade za obnovljive izvore energije , odlučila je Regulatorna komisija za energetiku.
Veći računi za struju građane očekuju već od nove godine. Samo u 2018. računa se da će građani platiti dodatnih 25 milijuna maraka tj. oko 12.5 milijuna eura. U Komisiji kažu kako prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte uglavnom privatnih vlasnika malih i srednjih hidroelektrana. Deset posto od naknade ide Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"U Republici Srpskoj tijekom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti, dok će dio njih biti završen tijekom 2018. godine, te je i za njih, s ciljem isplate zakonom propisanog poticaja, neophodno osigurati sredstva za poticaj", ističu u Komisiji.

U Elektroprivredi kažu da struja u RS neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći. "Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 posto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i povezanih tvrtki", rekla je Ana Bokonjić Buha, glasnogovornica Elektroprivrede RS.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2