ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

Vegetarijanska i veganska prehrana jednako su održive

Vegetarijanska i veganska prehrana jednako su održive
Parma, 08. kolovoza 2017. - Prema studiji koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Parmi, Bologni, Bolzanu, Torinu i Cambridgeu, ne postoje značajne razlike u održivosti i utjecaju na okoliš između vegetarijanske i veganske prehrane.
S druge strane, stil prehrane sveždera ima značajan utjecaj na okoliš. Iako veganska prehrana, koja uključuje konzumaciju samo biljne hrane, može izgledati kao model prehrane koji je bolji za zaštitu prirodnih resursa, važno je uzeti u obzir činjenicu da je biljna hrana često jako obrađena i nerijetko dolazi iz udaljenih zemalja zrakoplovom i brodom.

Osim toga, kako bi se postigao adekvatni unos energije, količine voća, povrća i mahunarki koje se moraju konzumirati umjesto životinjskih proizvoda vrlo je velika. Svi ti čimbenici mogu objasniti veći utjecaj na okoliš ovog tipa prehrane.

Studija je provedena u sklopu projekta Prin, a 153 sudionika promatrano je s aspekta prosječnih dnevnih prehrambenih navika i ekološkog utjecaja veganske, vegetarijanske i konvencionalne prehrane.

Unos kalorija je bio sličan, ali utjecaji na okoliš su pokazali značajne razlike. Analizom je utvrđeno kako prehrana svejeda ima značajno viši utjecaj na okoliš u svim kategorijama pokazatelja zaštite okoliša u odnos na vegetarijansku i vegansku prehranu. Ovaj rezultat je u skladu s podacima brojnih znanstvenih studija provedenih u drugim zemljama koje su pokazale direktnu korist za okoliša konzumacijom hrane koja se uglavnom temelji na biljnim proizvodima.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2