OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Velika Britanija: Najveća solarna farma bez subvencija

Velika Britanija: Najveća solarna farma bez subvencija
London, 14. studenog 2017. - Cleve Hill će postati najveća solarna farma u Velikoj Britaniji kada bude izgrađena 2020. godine. S kapacitetom od 350 MW, ona će moći proizvesti pet puta više električne energije nego trenutno vodeća elektrana u zemlji. A sve ovo bi se moglo dogoditi bez pomoći vlade.
Vladine subvencije za čistu energiju bile su izdašne. Veća potražnja za solarnom energijom znači da ima više novca za istraživanje i razvoj jeftinijih solarnih panela. Pozitivna povratna veza dovela je do zapanjujućeg rasta solarne energije širom svijeta.

Ali, kako solarna energija postaje jeftinija, verovatno će se smanjiti pomoć države. Na primjer, Velika Britanija je smanjila subvencije za čistu energiju u 2016. godini. Da li će se brzi rast solarne energije moći nastaviti?

Iako Cleve Hill nije ogroman po globalnim standardima - najveća kineska solarna elektrana će biti gotovo 10 puta veća - to je nova vrsta solarnih farmi. Njenih 365 hektara solarnih panela neće dobiti nikakvu pomoć od vlade. Kompanije koje ga grade, Hive Energy i Wirsol Energy, uvjerene su da će padanje troškova solarnih panela učiniti projekt ekonomičnim.

Ranije ove godine, Velika Britanija je otvorila ono što je bila prva subvencionirana solarna farma blizu Flitwick-a, koja proizvodi 10 MW energije, ali je to bio produžetak već postojeće solarne farme, koja je izgrađena pomoću subvencija. Farma Cleve Hill će biti prva elektrana potpuno bez subvencija u Velikoj Britaniji.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / indikator.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2